PROTOKOLL tervezet a brit szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégiumtól (magyar fordítással!)

Egyedülálló módon hazánban elsőként a "Terhességi viszketés- vedd komolyan" szervezet oldalán érhető el a brit szülészeti és nőgyógyászati szakmai kollégium (RCOG) terhességi kolesztázissal kapcsolatos protokoll tervezete. A dokumentum 2021. szeptemberében került fel az RCOG honlapjára, ami már most számos nagyon hasznos és fontos információt tartalmaz, ezért azonnal le is fordítottuk, hogy minél több magyar kismamához (és rajtuk keresztül remélhetőleg nőgyógyászhoz) eljusson.

A protokoll tervezet eredeti angol és magyarra fordított változata ITT [Lassan tölt be] érhető el: 

Ahogy elkészül a végleges szöveg, azt is közölni fogjuk magyar fordítással, de már ebben a dokumentumban is számos olyan információ található, amit szükséges lenne a magyar protokoll részévé is tenni. 

Fontos kiemelni, hogy a protokoll tervezet megállapításai többek között az ICP Support keretein belül működő orvos kutatócsoport által publikált legújabb tudományos eredményeken és következtetéseken alapulnak.

A korábbi cikkeinkben már kifejtettük, hogy a terhességi kolesztázis hazai kezelésének legfontosabb hiányossága, hogy itthon nem végeznek epesavmérést, ez pedig azért veszélyes, mivel a legújabb kutatások igazolják hogy a magzati kockázatok (mekóniumos magzatvíz, spontán koraszülés, magzatelhalás) a vér epesavszintjével állnak közvetlen összefüggésben. Tehát csak akkor lehet a kolesztázisos kismama megfelelő kezelését megválasztani (ami végső esetben a szülés megindítása), ha a kezelőorvos ismeri az epesav szintjét. A megfelelő kezelés megválasztásához ad iránymutatást a csatolt dokumentum.

Kérünk mindenkit, hogy a protokoll tervezetet olvassa el, és juttassa el minden érintetthez, beleértve a nőgyógyászokat is!