Sok cholestasisos kismama nem is tud erről a veszélyről...

Sajnos a cím nem hatásvadászat céljából született, hanem a saját keserű tapasztalatunkra alapozzuk. Ma Magyarországon a terhességi cholestasist akkor diagnosztizálják, ha a májfunkciós értékek (GOT, GPT, Gamma-glutamil transzferáz, Alkalikus foszfatáz) emelkedettek, a kismama viszketést tapasztal és az egyéb fertőző májbetegségeket, illetve az epekövet kizárták. 

Ehhez képest a külföldi kutatások szerint a diagnózis felállításához a legfontosabb laborvizsgálat a vér epesavszintjének mérése, ami nemcsak a diagnózishoz, de a megfelelő kezeléshez is elengedhetetlen és mással nem pótolható laborvizsgálat. Ezt a vizsgálatot jelenleg csak a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórházban és a Debreceni Klinikán tudják elvégezni.

A magyarországi gyakorlat több szempontból is eltér a nemzetközitől és ezért kockázatos lehet. A cholestasisos kismamák 20%-ának ugyanis teljesen normális májfunkciós értékeik vannak. Vagyis előfordulhat, hogy valaki úgy szenved ebben a betegségben, hogy diagnózist sem tudnak felállítani nála, mivel az alapvizsgálatok között nincs az epesavszint mérése. Mivel az epesavszint és a magzati kockázatok (pl. kései magzatelhalás) között közvetlen összefüggés áll fenn, ez a tény önmagában elég bizonyíték arra, hogy ez a mérés rendkívül fontos. 

A másik probléma, hogy a májfunkciós értékek és az epesavszint nem korrelálnak egymással. Ez azt jelenti, hogy lehetséges mérsékelten (vagy egyáltalán nem) emelkedett májfunkciós értékek mellett is nagyon magas epesavszint. Vagyis lehetséges az, hogy valakinél diagnosztizálják ugyan a terhességi cholestasist, rendszeresen nézik a májfunkciós értékeit, akár még gyógyszert is kap, mindezek ellenére bekövetkezik a magzatelhalás, mivel az epesav szintjének ismerete nélkül nem lehet tudni, hogy pontosan milyen veszélyben is van a baba.

Hogy miért lyukadunk ki mindig az epesavszintnél? Mert ez a vizsgálat a legfontosabb a diagnózis felállításában és a megfelelő kezelés kiválasztásában is. De jó hír, hogy nagyon magas epesavszintnél is van megoldás: a szülés megindításával el lehet kerülni a katasztrófát. Természetesen a szülés megindításáról csak a kezelőorvos tud felelősen döntés hozni, de a döntéséhez elengedhetetlen az epesavszint ismerete.