A terhességi cholestasis (epepangás) HOSSZÚTÁVÚ KÖVETKEMÉNYEI

 Sokan kérték, ezért összefoglaljuk, hogy a legújabb nemzetközi kutatási eredmények szerint milyen hosszabb távú következményekkel kell számolnia annak a nőnek, aki terhessége során cholestasisban szenvedett:

  1. Fontos, hogy a szülést követő 6. majd a 12. héten megvizsgálják a kismama májfunkciós értékeit, valamint az epesavszintjét. Ez azért szükséges, hogy kiderüljön, ha valamilyen terhességtől független májbetegség vagy májműködési rendellenesség lenne, ami további kezelést indokol.
  2. Ha a laborvizsgálatok szerint a GOT, a GPT, vagy az epesav értéke emelkedett, a vérvételt ismételni szükséges és ha 6 hónap után sem rendeződnek az értékek, akkor feltétlenül szükséges hepatológust felkeresni.
  3. Terhességi cholestasis esetén nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a szülést követően epekő, ezért indokolt 6-12 havonta hasi ultrahang vizsgálatot végezni ennek ellenőrzésére.
  4. A legújabb kutatások szerint a terhességi cholestasisban szenvedő nők életének későbbi szakaszában sajnos magasabb a 2-es típusú cukorbetegség, illetve egyéb szív- és érrendszeri megbetegedés kialakulása.
  5. Ismertek olyan kutatási eredmények is, mely szerint a terhességi cholestasisban szenvedő kismamák gyermekeinél is nagyobb eséllyel fordulhat elő a 2-es típusú cukorbetegség.
  6. Illetve sajnálatos módon a viszketés, mint a legkínzóbb tünet terhességen kívül is megjelenhet, különösen antibiotikum szedése esetén. Természetesen ettől függetlenül, ha a kezelőorvos szükségesnek látja antibiotikum felírását, akkor azt be kell szedni, de fontos mentálisan is felkészülni arra, ha újra előtörne a viszketés ennek hatására és fontos tudni, hogy a gyógyszer szedése után el fog múlni!
  7. A legvégére hagytuk a hormonális fogamzásgátlók kérdését, ami olyan hatalmas téma, hogy ennek külön bejegyzést fogunk szentelni, azonban annyit már most megjegyzünk, hogy vannak olyan kutatási eredmények, mely szerint a hormontartalmú fogamzásgátló tablettáktól, melyek a felszívódásuk során a májat is igénybe veszik, érdemes tartózkodni.

A téma hatalmas, ezért folytatni fogjuk!