Miért fontos a RENDSZERES LABORVIZSGÁLAT?

Ahogy korábban arról már írtunk, a terhességi cholestasisban szenvedő kismamák kezelésének a legelső és legfontosabb lépése a rendszeres vérvizsgálat. A vérvizsgálat során nézni kell a májfunkciós értékeket (GOT, GPT, LDP, Alkalikus-foszfatáz, Gamma-glutamil transzferáz, Alfa-amiláz IFCC) és az epesavszintet.

Ha bármely korábbi terhességednél diagnosztizálták a terhességi cholestasist, akkor érdemes a következő terhesség legelején megnézni a fentieket, hogy a nőgyógyászod ismerje a kiindulási értékeidet.


Ha a cholestasis nem merült még fel korábbi terhességeidnél, de a tünetek bármelyikét (viszketés, sötét vizelet, világos széklet) észleled a terhességed során, akkor javasolt heti rendszerességgel, a 3. trimesztertől pedig akár heti kétszer is a vérvétel.

Ne felejtsd! Ha már megjelentek a tünetek (viszketés, stb.), viszont a laboreredményeid nem igazolják vissza a betegség fennállását, nem szabad leállni, újabb vérvétel szükséges, mert sokszor a vérkép csak később mutatja ki az eltéréseket!