TÉVHITEK a terhességi cholestasisról

 Sajnos sok tévhit terjed a terhességi cholestasiról, ezek közül a legfontosabbakat szeretnénk eloszlatni:

  1. A betegség tünetei csak a harmadik trimeszterben jelentkeznek.

    Nem igaz, a viszketés, mint a legáltalánosabb tünet, a terhesség bármely időszakában elkezdődhet, vannak olyan kismamák, akik akár már a 8. héttől tapasztalták ezt a rendkívül kellemetlen tünetet. 

  2. Terhességi cholestasisnál csak a tenyér és a talp viszkethet.

    Nem igaz
    , ugyanis a viszketés jelentkezhet a test bármely részén, és lehet enyhe vagy intenzív, időszakos vagy folyamatos is. 

  3. Elegendő csak a májfunkciós értékeket mérni.

    Ez talán a legnagyobb és legveszélyesebb tévhit. Jelenleg Magyarországon a májfunkciós értékeket mérik (GOT, GPT, Gamma-glutamil transzferáz, Alkalikus foszfatáz), az epesavat azonban a legtöbb laborban nem mérik, amiről már korábban megírtuk, hogy a kutatások szerint ez a legfontosabb laborvizsgálat. Az epesavszintből lehet felállítani a diagnózist és dönteni a kezelésről (ami végső esetben a szülés megindítása). Kutatások bizonyítják, hogy az epesavszint és a kései magzatelhalás között közvetlen okozati összefüggés áll fenn. Az epesavszint mérés hiánya két okból is probléma lehet: az egyik, hogy a cholestasisos nők 20%-ának a májfunkciós értékei normál értékhatáron belül mozognak, így az is előfordulhat, hogy epesavszintmérés hiányában még a diagnózist sem kapják meg. A másik probléma, hogy a májfunkciós értékek és az epesavszint nem korrelálnak egymással: tehát lehetséges, hogy a májfunkciós értékek csak mérsékelten emelkedettek, miközben az epesavszint nagyon magas (amiről mérés hiányában nem tud sem a kismama, sem a nőgyógyásza), ami pedig akár magzatelhalást is okozhat. Jelenleg az államilag finanszírozott egészségügyi ellátás keretén belül a Debreceni Klinikán és a győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórházban végeznek epesavszintmérést. Térítés ellenében pedig a Synlab végez ilyen laborvizsgálatot.

  4. Az Ursofalk csökkenti a viszketést és a vér epesavszintjét.

    Sajnos ez sem igaz, sok esetben a gyógyszer ezek egyikét sem csökkenti, viszont bizonyított, hogy szedése esetén jelentősen csökken a spontán koraszülés esélye.