A legfőbb tünet: a VISZKETÉS

Tipikusan a harmadik trimeszterben jelenik meg, de előfordult olyan eset is, amikor már a 8. héten elkezdődött.

Ahogy annyi mindenre igaz ezzel a betegséggel kapcsolatban, a viszketésre is az, hogy ahány kismama, annyi féle lehet: enyhe vagy kínzó; időszakos vagy folyamatos. 

Viszont ha megjelenik, azonnal orvoshoz kell fordulni!

 Amit nagyon nehéz elviselni a cholestasis során, hogy a viszketés gyakran éjszaka a legintenzívebb, olyan mértékű, hogy aludni sem lehet tőle. Ezért az orvosok azt javasolják, hogy a kimaradt alvást pótolja a kismama napközben, ha megteheti.

A viszketés tipikusan a tenyéren és a talpon jelenik meg, de a test bármely részén előfordulhat (egészen elképesztő beszámolók is rendelkezésre állnak, van olyan, akinek pl. a füle viszket elviselhetetlenül). A diagnózis felállítását nem befolyásolja, hogy a test mely részén jelenik meg a viszketés.

Ma már kutatások bizonyítják, hogy az epesavszint mértéke és a viszketés intenzitása között nincs közvetlen összefüggés. Ez azt jelenti, hogy lehetséges magas epesavszint mellett enyhe viszketés, illetve alacsony epesavszint mellett mégis nagyon kínzó viszketés.

Aki átélte a betegséget, tudja, hogy mennyire kimerítő, néha szinte őrjítő tud lenni a viszketés. De fontos tudni, hogy a szülés után szinte azonnal enyhül vagy akár el is múlik.