A terhességi cholestasis vagy terhességi epepangás TÜNETEI


A tüneteket alapvetően két csoportba sorolhatjuk: az egyik csoportba a laborvizsgálatokkal kimutatható változások, a másik csoportba a szabad szemmel érzékelhető változások tartoznak.

Amit a laborvizsgálatok mutatnak

Epesavszint emelkedése

A legfontosabb laborvizsgálat cholestasis esetén a vér epesavszintjének mérése. Magyarországon jelenleg a Debreceni Klinika és a Győrben a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház végez ilyen laborvizsgálatot.

Májfunkciós értékek emelkedése

Ezek közé tartoznak a GOT, a GPT, a Gamma-glutamil transzferáz, az Alkalikus-foszfatáz, Alfa-amiláz IFCC és az LDH. Viszont fontos tudni, hogy a cholestasisos kismamák 20%-ánál a májfunkciós értékek egyáltalán nem emelkednek! Tehát egyéb tünetek észlelése esetén (pl. viszketés) akkor is érdemes epesavszintet mérni, ha a májfunkciós értékek rendben vannak.


Amit te magad tapasztalsz:

  • Viszketés: különösen a talpon és a tenyéren, de a test többi részén is előfordulhat.
  • Sötét vizelet
  • Világos széklet
  • Sárgaság (a bőr vagy a szem fehérje besárgul)
  • Általános fáradtság, étvágytalanság
  • Fájdalomérzet jobb oldalon, ahol a máj található


Ha a tünetek bármelyikét észleled, azonnal fordulj orvoshoz és kérj laborvizsgálatot az epesavszintre és a májfunkciós értékekre. Fontos, hogy ha a laboreredmények jók lesznek, de a tüneteket továbbra is észleled, nem szabad leállni, újabb laborokat kell kérni, mert a vérkép sokszor később igazolja csak a betegséget!